Ieder mens heeft een verhaal

Een verhaal dat vraagt om ruimte, dat gezien en gehoord wil worden. Soms door een enkeling, soms door veel mensen. En inderdaad, net als jouw leven bestaat ook mijn leven uit verhalen.

Lang heb ik bepaalde stukken van mijn leven verzwegen. Als klein meisje leerde ik mezelf aan dat ik mijn zienswijze, die afweek van mijn gelovige omgeving, beter niet hardop uitsprak. Het werd al snel een strategie.

Zwijgen

Vermijden

Niet over hebben

‘Gaat vanzelf wel over.’

Verrassing. Het ging niet over. Al dat binnenhouden veroorzaakte depressies in mijn puberteit. Toen ik, begin twintig, een heftige ervaring opdeed in het buitenland, zweeg ik opnieuw. Tot ik explodeerde, de deksel eraf klapte en ik stukje bij beetje mijn verhaal woorden begon te geven.
Dat was mijn keerpunt. Hoewel ik nog veel werk te verzetten had, merkte ik hoe helend het reconstrueren van je verhaal kan zijn. Het opnieuw vertellen. Woorden geven aan dat wat je ervaren hebt, gevoeld hebt. Het zoeken van een samenhang. Ik schreef en vertelde mijn verhaal en herstelde zo stukje bij beetje mijn hart.

“Het woorden geven aan je verhaal werkt helend. Dat merkte ik zelf nadat ik veel te lang gezwegen had.”

Woorden geven aan dat wat je beleefd en doorstaan hebt, werkt genezend. Ik merkte hoe ik stukje bij beetje weer ‘heel’ werd. Ik puzzelde mezelf opnieuw in elkaar, kreeg een relatie, ging samenwonen, trouwen, kreeg een wolk van een zoon en werd opnieuw zwanger. Het hartje van het meisje in mijn buik bleek niet niet in orde en we vreesden voor haar leven. Ik besloot op een blog woorden te geven aan hoe het was, hoe het voelde en wat het deed. Een zwangerschap lang verwerkte ik zo een hoop tegenslagen. Na haar geboorte deelde ik op die manier ook de mooie momenten. En opnieuw de grote pijn toen bleek dat ze maar kort mocht leven. Zo ontstond het verhaal van haar leven, en daarmee ook het verhaal van mijn leven. En voor ik het wist, ontstond zo mijn eerste boek: Zwarte Roze Wolk – Over liefde en loslaten.

Woorden geven aan je verhaal geeft ruimte voor herstel. Door woorden te geven aan alle pijn en verdriet, kwam er rust. Ruimte voor leven. Genieten. En ruimte om vooruit te kijken.

Tekstschrijver & rouwbegeleider

Die kracht van het reconstrueren van je verhaal, het ruimte geven aan alles wat bij jou en je verhaal hoort, deel ik nu. Als tekstschrijver van levensverhalen doe ik niets anders dan samen met jou kijken en luisteren naar jouw verhaal. Ik geef samen met jou woorden aan jouw verhaal. We brengen in kaart welke impact het op je had. We geven ruimte aan al die gevoelens die daarbij horen. We kijken naar wie jij nu bent en wie jij in de toekomst wil zijn, mét jouw verhaal.
Naast mijn werk als tekstschrijver, werk ik ook als rouwbegeleider en coach. En hoewel ik op die momenten niet de verhalen van mensen opschrijf, werk ik ook daar met het levensverhaal van mensen en ontdekken we welk verhaal ruimte wil en hoe er ruimte kan ontstaan voor jouzelf.

Wat ik geloof

Ik geloof dat we als mensen veel meer mogen delen van onze verhalen.
Ik geloof dat wanneer wij dat doen, we niet alleen onszelf, maar ook anderen genezen.
Ik geloof dat delen van verhalen leidt tot herkenning en erkenning.
Woorden geven aan jouw verhaal, heelt een stukje van jouzelf.
Het geeft ruimte aan wie je bent. 
Het geeft ruimte om je verlangen te volgen in wie je wilt worden.
Het opent het nieuwe boek voor je toekomst, waarin de bladzijden nog gevuld mogen gaan worden.

Wat je echt over mij
moet weten

Ik ben een vragensteller en een luisteraar. Ik vind het heerlijk om uit te pluizen wie jij bent in jouw verhaal en hoe jouw verhaal invloed heeft op wie jij bent. Die aangeboren dosis gezonde nieuwsgierigheid komt me dan ook prima van pas.

Ik geef weinig oordeel over dat wat ik hoor. Ieder verhaal heeft vele kanten. Ik luister naar jouw verhaal, jouw beleving, jouw waarheid. Het kan zijn dat iemand anders in jouw omgeving ditzelfde verhaal anders heeft beleefd. In mijn werk gaat het altijd om jouw verhaal, jouw herinneringen.
Ik schrik ook niet snel van wat ik hoor. Naast de nodige levenservaring heb ik ook al heel veel verhalen gehoord. Dat betekent dat ik je soms ook de moeilijke vragen stel. Vragen waarvan jij het antwoord misschien weg wilt duwen, omdat je je schaamt voor een deel van je verhaal. Maar dat hoeft dus niet. Ik schrik niet. Ik luister. Zodat jij jouw échte verhaal vertelt. Daar zijn we tenslotte naar op zoek!

Als je me zou kennen, zou je weten dat…

  • Ik een hartstikke chaotisch hoofd heb. Hebben de meeste mensen niet door, zij noemen me heel gestructureerd. In mijn hoofd raast het vaak door en zijn er honderd dingen tegelijk. Maar ik heb een werkbare structuur voor mezelf gevonden 😉
  • Je mij ‘s morgens echt met rust moet laten. Ochtendhumeur in da house! Niet zeuren, gewoon zelf je ding doen en mij even laten. Na een sterke bak koffie ben ik er helemaal voor je.
  • Ik uren op de bank kan zitten. Serie kijken, door mijn telefoon scrollen, spelletje op de telefoon, kleedje, drankje. Wat een ander daarvan vindt? Moet ie lekker vinden, ik ga hier heel goed op.
  • Humor voor mij een heerlijke manier is om lucht te brengen. Liefst wat duistere humor en foute opmerkingen waar het sarcasme vanaf druipt. Gelardeerd met een gezonde dosis zelfspot kan dit zo nu en dan een schokreactie teweegbrengen.
  • Mijn favo-activiteit bomen over het leven is. Ga met mij een avond zitten filosoferen over het leven en om 3 uur ‘s nachts zitten we nog. Zijn we nog lang niet uitgepraat. Wanneer kun je?