Vertel me je verhaal en ik vertel je…

‘Wauw. Dat heb ik me nog nooit gerealiseerd. Je hebt helemaal gelijk.’ Ze was er even helemaal stil van. Ik mocht haar verhaal op papier zetten. Interviewde haar uitgebreid. Zo kwamen er verschillende verhalen op tafel. Momenten en gebeurtenissen die haar leven hadden beïnvloed. Keuzes van mensen om haar heen, die een grote impact hadden op haar leven. En ineens zag ik daar de rode lijn in al haar verhalen. Ze leefde lang met de angst om mensen kwijt te raken. Gaf daardoor met moeite haar grenzen aan. Ging er regelmatig overheen. En die ene keer dat ze haar grenzen wél aangaf, ging het faliekant mis. Verloor ze. Groots. Heftig. Intens. Je kunt wel raden wat er daarna gebeurde. Haar angst keerde terug. Haar moeite met grenzen ook. Dit keer met die ene gebeurtenis in haar geheugen gegrift. Straks zou ze weer verliezen. Dat mocht nooit gebeuren. Dan maar over haar grenzen laten gaan.

Ze deelde haar leven op in verschillende stukken. Ze maakte veel mee. Maar nooit had ze het verband gelegd. Door al haar verhalen te vertellen, ontdekten we de rode lijn. Een patroon dat alle verhalen aan elkaar verbond. Ik zag de kwartjes vallen en het raakte me. 

Als de puzzelstukjes van jouw verhaal vallen, betekent dat namelijk niet dat ineens alles opgelost is. Het brengt emotie met zich mee. Je realiseren dat angst je patroon is, je daardoor kwetsbaar geworden bent en vervolgens keihard op die pijn geraakt wordt; dat is op zijn Hollands gezegd geen kattenpis. En nee, je kunt niet ineens je hele verhaal ongedaan maken, de pijn en het verdriet ongedaan maken. Dus er komt soms ook een stukje rouw op gang. Rouw over dingen die gelopen zijn zoals ze zijn gelopen. Rouw over hoe je met de kennis van nu andere keuzes had willen maken. Daar mag allemaal ruimte voor zijn, ruimte voor gemaakt worden.

Nou, lekker dan, zo’n verhaal laten schrijven, denk je nu dan misschien. En toch is het goud waard. 

Je verhaal gaat ook over de toekomst

Jouw verhaal gaat namelijk niet alleen over toen. Je verhaal gaat ook over nu. Over de toekomst. Juist door deze dingen naar boven te halen, juist door de verhalen uitgebreid aan het papier toe te vertrouwen, juist door alle emoties die naar boven komen aan te kijken, heel je ook stukken van jezelf. 

Je verhaal of verhalen aan het papier toevertrouwen, betekent ook inzicht krijgen in wat je doet. Hoe je reageert. Wat je raakt. Wat belangrijk voor je is. Het geeft ontzettend veel waardevolle informatie over jouw patronen. Hoe je over jezelf denkt. Op welke plek jij jezelf zet. En dus maakt het de weg vrij om het in de toekomst anders te doen. Om naar aanleiding van dat wat je ontdekt keuzes te maken. 

En daar komen twee passies bij elkaar: het schrijven en het coachen. Jouw verhaal laten schrijven is op deze manier een bijzondere en intense reis naar jezelf. ‘Vertel me wie je vrienden zijn en ik vertel je wie je bent’, is zo’n gevleugelde uitspraak. Maar vandaag verander ik die quote een beetje:

Vertel me je verhaal en ik vertel je wie je bent

Arianne

Veel van de mensen van wie ik het levensverhaal mocht schrijven, ontdekten nieuwe dingen in hun verhaal. Nieuwe dingen over henzelf, over de keuzes die zij maakten of over de dingen die hen raakten. En dát neem je mee de toekomst in. Dát geeft ruimte om het anders te doen, om nieuwe keuzes te maken, om andere wegen te bewandelen. Daarom is het zo mooi om naast het schrijven van je verhaal je ook begeleiding aan te kunnen bieden ná het schrijven van je verhaal. Zodat jij niet alleen een prachtig verhaal in handen hebt, maar ook een toekomstplan!

Ben jij nieuwsgierig of er iets mogelijk is met jouw verhaal? Raakt het je, maar weet je nog niet of dit is wat je wil? Je kunt met mij altijd even sparren over jouw verhaal. Kijken we samen naar de momenten die jóu gevormd hebben. Boek snel een gratis inspiratiesessie in mijn agenda!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.